Donderdagmorgen werd aan de Buitenhuizerweg 1 een Stolperstein onthuld ter nagedachtenis aan Piet Stevens, een 24-jarige verzetsheld en slachtoffer van het naziregime. Precies 80 jaar na zijn dood – tijdens een dodenmars van Flossenburg naar Dachau op 10 april 1945 – brachten familie, buurtbewoners, leden van Stichting Historie en wethouder Gerrie Hempen van Gemeente De Wolden een stil eerbetoon.
Piet Stevens, student diergeneeskunde en bewoner van dit adres, weigerde in 1943 de loyaliteitsverklaring aan de nazi’s te tekenen. Toen hij werd opgeroepen voor de arbeidsinzet in Duitsland, dook hij eerst onder, maar moest zich later alsnog melden. In Oost-Duitsland werkte hij als verpleger, waar hij zich aansloot bij een verzetsgroep. Toen deze groep in november 1944 werd verraden, belandde Piet in concentratiekamp Flossenburg. Hij overleed tijdens een gruwelijke dodenmars naar Dachau, slechts een maand voor de bevrijding.
Een verhaal om door te geven
Zijn nicht Elly Boer en haar partner Jan Verhagen reconstrueerden Piets leven aan de hand van zijn dagboeken en brieven. “Zijn woorden laten zien hoe moed en wanhoop hand in hand gingen,” vertelt Elly. Samen met zijn naar hem vernoemde oomzegger Piet – die nu met zijn vrouw Lammie in het huis aan de Buitenhuizerweg woont – zorgden zij ervoor dat zijn verhaal niet vergeten wordt.
Een waarschuwing voor vandaag
Wethouder Gerrie Hempen sprak tijdens de onthulling over het belang van herdenken: “In tijden van polarisatie staan mensen vaker tegenover elkaar dan naast elkaar. Piet’s offer herinnert ons aan de waarde van verbinding en moed.”
De Stolperstein, ook wel struikelsteen genoemd – een messing steen in het trottoir – ligt nu voor het huis waar Piet ooit woonde. Het is een plek om even stil te staan, te buigen en het verhaal te blijven doorvertellen. Via de bijgevoegde QR-code kan het levensverhaal van Piet worden gescand en gelezen.
Lezing in de bibliotheek
Op donderdag 17 april houdt de Bibliotheek Ruinerwold een speciale lezing over Piet Stevens, georganiseerd door Stichting Historie Ruinerwold. Elly en Jan delen daar zijn aangrijpende verhaal. “We moeten blijven vertellen wat er gebeurd is,” benadrukt Jan. De avond is gratis (aanmelden verplicht) en begint om 19.30 uur.